Het meeste uit je wifi halen?

Computers vergelijken met behulp van de systeemspecificaties

Wifi is een fantastische uitvinding, en iets waar de meeste mensen eigenlijk niet meer zonder kunnen. Een modem op een centrale plek neerzetten is een geweldige manier om overal in je huis internet te krijgen. Je bent niet meer gebonden aan kabels en snoeren, en kunt met hetzelfde gemak buiten in de tuin of op het balkon een telefoontje plegen als binnen op de bank. Maar wifi is eigenlijk nooit zo betrouwbaar als bekabeld internet. Op sommige plekken in huis of in je bedrijfspand kan het signaal minder goed zijn dan in andere. Uiteraard kan dat leiden tot veel frustratie en gemiste productiviteit. Lees hier op welke manier je het meeste uit je wifi kunt halen, en het bereik daarvan flink kan vergroten.

Hoe werkt wifi?

Als je een internetabonnement afneemt, dan krijg je van je provider een modem. Dit modem sluit je aan op de plek waar het internet bekabeld je huis binnenkomt. Dat kan een wandcontactdoos zijn of een plek in de meterkast. Het modem zet het digitale internetsignaal vanuit het aansluitpunt om in een draadloos signaal: wifi. Daarmee kan je overal in je huis (of in je bedrijf) verbinding maken met het internet vanaf je pc, tablet of smartphone. In theorie dan.

Zet je modem centraal neer!

De sterkte van een wifi-modem zou voldoende moeten zijn om het signaal in een gemiddeld huis of winkel overal te kunnen laten doordringen. Dat geldt jammer genoeg niet voor alle gebouwen. Panden met dikke betonnen muren en vloeren kunnen bijvoorbeeld te lijden hebben van het wegvallen van signalen. Ook bij dubbele beglazing en bij metalen barrières tussen de wifi en de ontvangende apparaten kan een groot deel van het wifi-signaal tegengehouden worden. Daardoor heb je soms, wel soms geen internet. De oplossing in dit geval is, om het modem zo centraal mogelijk te plaatsen. Daardoor bereik je dat er zo min mogelijk wanden en andere hindernissen tussen het de zender en de ontvanger zitten.

Verwijder de interferentie!

Interferentie is het effect dat optreedt wanneer meerdere elektronische signalen tegelijkertijd worden uitgezonden. Het ene signaal wordt dan gestoord door het andere signaal. En in een huishouden of bedrijf zijn er meer dan voldoende apparaten die signalen uitzenden, en die daardoor de kwaliteit van je wifi signaal kunnen verminderen. Voorbeelden zijn: babyfoons, basisstations voor de telefoon, apparaten die werken met Bluetooth en onbekabelde beveiligingssystemen. Maar ook niet voor de hand liggende apparaten kunnen signalen produceren die jouw wifi-verbinding trager maken of zorgen die niet zijn maximale bereik haalt. Magnetrons, speakers, spelcomputers, gitaarversterkers, stofzuigers en verschillende huishoudelijke apparaten kunnen allemaal voor een signaal zorgen op een frequentie die de wifi hindert. Het verwijderen van deze apparaten (dat wil zeggen, ze zo ver mogelijk van je wifi weghouden) kan je helpen om een betere verbinding te krijgen.

Installeer repeaters!

Wifi repeaters zijn apparaten die het signaal van je modem dupliceren. Het fijne van repeaters is dat ze erg goedkoop zijn, maar het nadeel is wel dat ze de downloadsnelheid verlagen. Installeer repeaters op elke verdieping van je huis of op verschillende plekken van je bedrijfsterrein. Je zult zien dat het bereik van je originele router sterk vergroot wordt.

Controleer je kanaal!

Veel wifi-verbindingen komen met verschillende signaalfrequenties, bijvoorbeeld een 2,4 gigahertz frequentie en een 5 gigahertz frequentie. Van het ene naar het andere signaal overschakelen kan flink wat verschil maken voor de kwaliteit ervan. En natuurlijk is het zomaar mogelijk dat je, zonder dat je het doorhebt, op de verkeerde wifi-verbinding zit. Zit je per ongeluk op een openbaar wifi-kanaal waarvoor je geen wachtwoord nodig hebt? Dat zijn zeker niet de snelste kanalen. Of misschien zit je mee te luisteren met de wifi van de buren: niet aardig en misschien ook de reden voor de lagere kwaliteit. Kijk dus even goed na waar je nou precies mee verbonden bent!

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.