Chiptuning: ieder voordeel kent zijn nadeel

Chiptuning ieder voordeel kent zijn nadeel

Chiptuning is in populariteit gestegen. De voordelen van chiptuning spreken natuurlijk voor zich. Je kan de prestaties van jouw auto tot wel 30% laten toenemen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om het verbruik te verlagen terwijl je het vermogen vergroot. Dit klinkt te mooi om waar te zijn. In de meeste gevallen is het echter een voordelige optie. Er bestaan echter uitzonderingen die op het internet onderbelicht zijn. Er zitten namelijk in sommige gevallen ook nadelen verbonden aan het laten chiptunen van jouw auto. De verschillende nadelen die hieraan vastzitten gaan we in dit artikel bespreken.

Er kan slijtage ontstaan!

Een veel voorkomend probleem na het chiptunen van een auto is dat bepaalde onderdelen van de auto sneller slijten. Dit is niet bij alle auto’s het geval en is ook sterk afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder. De zuurstofsensoren staan erom bekend sneller te slijten nadat de auto chiptuning heeft ondergaan. Daarnaast zullen ook de boegies sneller versleten raken dan onder de standaardinstellingen. De effecten op de slijtage worden nog erger wanneer er uitsluitend korte ritjes worden gemaakt met de auto.

Brandstofverbruik kan stijgen!

Let op want dit punt is zeker niet van toepassing op alle gevallen. In veel gevallen zal het brandstofverbruik namelijk steigen. Het is echter wel belangrijk om eerst te checken wat er allemaal met jouw brandstofverbruik kan gebeuren. Het komt namelijk ook voor dat het brandstofverbruik toeneemt. Dit komt in veel gevallen door de rijstijl van de bestuurder. Vaak gaan bestuurders agressiever rijden zodra de motor beschikt over meer vermogen. Ook is het mogelijk dat de motor zelf meer verbruikt dan het voorheen deed. Dit nadeel is dus erg afhankelijk van het type auto die jij hebt en de manier waarop jij jouw auto behandeld.

Het risico op schade!

Het is ook mogelijk dat de motor volledig kapot gaat door het chiptunen. Dit is in veel gevallen te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de garage op nauwkeurige manier wordt gekozen. Er zijn verschillende manieren waarop het kan misgaan. Zo is het mogelijk dat de software niet goed is overgeschreven tijdens het chiptunen. Dit kan ervoor zorgen dat de motormanagement computer kapot gaat. Communicatie tussen de ECU en de computer is vanaf dat moment onmogelijk. Om erge schade te voorkomen is het belangrijk om een backup te maken voordat je jouw auto laat chiptunen.

De ECU zelf kan ook kapot gaan na het chiptunen. Ergere schade kan ook hier voorkomen worden door het maken van een backup. Laat dit dus doen door jouw garage anders kun je later in de problemen raken. Het belangrijkste is dat je online checkt of de garage een goede reputatie heeft. Dit kan veel problemen voorkomen.

Fabrieksgarantie kan komen te vervallen!

Naast alle problemen met de auto zelf kan zitten er ook financiele risio’s aan het laten chiptunen van jouw auto. Sinds 2010 hebben namelijk veel grote autoproducenten zoals BMW, Volkswagen, Seat, Mercedis en Audi in hun algemene voorwaarden opgenomen chiptuning niet de bedoeling is. Dit kan tot gevolg hebben dat jouw auto niet meer valt onder de fabrieksgarantie. Dit kan natuurlijk grote consequenties hebben wanneer er iets kapot gaat wat hier normaal wel onder valt. Gelukkig is er een oplossing.

Tegenwoordig zijn er namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Je zou ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van een powerbox. Een powerbox die stuurt verkeerde signalen vanuit de sensoren. Dit zorgt ervoor dat de ECU overcompenseert en dat alsnog meer vermogen kan worden verwezenlijkt. Deze methode is niet te achterhalen door de autofabrikant of de monteur. Wel moet je de powerbox eerst demonteren voordat je een beroep doet op de fabrieksgarantie. Zodra autoproducenten de box ontdekken moet je alsnog de schade zelf betalen.

Conclusie:

Chiptuning van je auto klinkt als een positive veranderingen. Toch kunnen er allerlei dingen misgaan. Kijk daarom goed uit voordat je jouw auto laat tunen. Het kiezen van een goede garage kan veel dingen voorkomen. Maak voordat je dit soort ingrepen laat doen ook altijd een back-up maken en ga van tevoren na of dit voor jou auto de juiste stap is.

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.